بارهنگ و خواص آن در طب سنتی

آشنایی با بارهنگ و خواص آن

در ادامه معرفی گیاهان دارویی، در این مقاله با خواص بارهنگ آشنا می شویم.

طبع بارهنگ، سرد و خشک است و همه‌ی بخش‌های گیاه بارهنگ شامل برگ و ریشه و دانه‌ی آن، مصارف دارویی دارد؛ اما، برگ و ریشه آن را بیشتر به صورت استعمال خارجی و تخم بارهنگ را بیشتر به صورت مصارف داخلی استفاده می‌کنند.

برگ‌های تازه‌ی بارهنگ، خواص ضد باکتریایی قوی دارد؛ به همین جهت، برای التیام زخم‌ها، جراحت‌ها و سطوح ملتهب بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. مالیدن له شده‌ی برگ تازه و تمیز بارهنگ بر روی زخم‌ها ضمن این که آن‌ها را از چرکی شدن محافظت می‌کند، باعث التیام آن‌ها نیز می‌شود.

همچنین کاربرد این گیاه برای زخم‌های کهنه و چرکی شدید نیز سبب باز شدن سر زخم و خروج چرک و در نهایت، بهبود زخم می‌شود.

برای قطع خون‌ریزی و رفع دردناخن ،ناراحتی‌های پوستی و جوش‌های صورت و نیز فروکش کردن ورم صورت ناشی از آبسه (پیله) دندان، توصیه شده است.

پانسمان زخم‌ها با پخته برگ تازه بارهنگ نیز در بهبود آن‌ها اثر تسریع‌کنندگی دارد.

کمپرس برگ‌های تازه و خردشده‌ی بارهنگ برای فرونشاندن ورم‌ها، نقاط ضرب‌دیده و کوفتگی‌ها و التیام زخم‌های عفونی، سوختگی‌های ناشی از آتش و جای نیش حشرات، مفید است.

این گیاه دارویی ، اثر قابض و نرم کنندگی دارد و به عنوان تب‌بر، تصفیه کننده‌ی خون، آرام‌کننده و رافع تحریکات مجاری تنفسی و ادراری مطرح است همچنین استفاده از آن در رفع ناراحتی‌های آسم ، اسهال‌های ساده و صفراوی، خون‌ریزی‌های دستگاه گوارش، ورم مخاط دهان، درد دندان و حتی درد گوش، مۆثر است.

تخم آن، قابض، محرک، تب‌بر، معرق، مدر و معالج اسهال خونی است، همچنین آن را برای رفع اختلالات کلیوی و معالجه‌ی کولیک، مالاریا، سرفه، آسم برونشیتی و قطع خون‌ریزی و معالجه‌ی امراض مثانه و سوزاک، توصیه کرده‌اند.تخم بارهنگ خوردن یا تنقیه ی عصاره تخم یا لعاب بارهنگ برای التیام زخم‌های روده‌ای و قطع خون‌ریزی بواسیر، سودمند است همچنین تخم بارهنگ برای رفع خون‌روی‌ها و زخم‌های ریوی و وجود خون در اخلاط بدن، سل، تنگی نفس، بیماری‌های کبدی، زردی و برگشت غذا از معده به مری (ریفلکس)، مفید است.

جوشانده تخم بارهنگ در رفع التهابات دستگاه ادراری به ویژه در صورت وجود خون در ادرار، مۆثر است و نیز غرغره عصاره این گیاه دارویی در بهبود ورم لوزه‌ها و خون‌ریزی لثه، موثر است.

بارهنگ و خواص بارهنگ در طب سنتی

خواص بارهنگ در طب سنتی

پس از آشنایی با خواص فراوان بارهنگ بطور خلاصه این موارد را با هم مرور می  کنیم.

  •  اثر قابض و نرم کنندگی دارد و به عنوان تب بر، تصفیه کننده خون، آرام کننده و دافع تحریکات مجاری تنفسی و ادراری مطرح است.
  • در رفع ناراحتی های آسم، آمفیزم، اسهال ساده و صفراوی، خون ریزی های دستگاه گوارش، ورم مخاط دهان، درد دندان و حتی درد گوش، موثر است.
  • برگهای تازه این گیاه، خواص ضد باکتریایی قوی دارد. به همین جهت برای التیام زخم ها، جراحت ها و سطوح ملتهب و آزرده بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تخم این گیاه قایض، محرک، تب بر، معرق، مدر و معالج اسهال خونی است. همچنین آنرا برای رفع اختلالات کلیوی و معالجه کولیک، مالاریا، سرفه، آسم برونشیتی و قطع خونریزی و معالجه امراض مثانه وسوزاک، توصیه می کنند.
  • تخم آن پس از خیس کردن، لعاب فراوان دارد و از قدیم به همراه به دانه، تخم قدومه و تخم مرو، به عنوان چهارتخمه برای نرم کردن سینه، رفع گلو درد، صاف کردن صدا و رفع خشونت حلق و گرفتکی صدا، استفاده می شده است.
  • از دیگر خواص تخم بارهنگ در طب سنتی، کمک به درمان یبوست است . دانه های این گیاه دارویی خاصیت ملین دارد و مصرف آن به رفع یبوست خفیف کمک می کند.
  • این گیاه باعث کاهش خونریزی شدید در دوران قاعدگی یا پریود می شود.
  • آشامیدن عصاره آن، افزایش دهنده وزن است.
  • مخلوط دانه های بارهنگ، قدومه، تخم مرو و به دانه، به نام «چهار تخمه» تهیه می شود که در طب سنتی به عنوان نرم کننده سینه و برطرف کننده سرف و خارش های گلو، مصرف می شود.

 معجون طبی با استفاده از بارهنگ

در بخش پایانی مقاله، نحوه تهیه یک معجون طبی را آموزش می دهیم که برای رفع سردی معده و گوارش و مشکلات نفخ و ورم معده و چاقیهای شکم و پهلو، ناشی از سردی گوارش، مفید است.

این معجون معجزه ترکیب بارهنگ و عرق نعنا  است که  موجب درمان ۸۰ درصد از بیماریهای گوارشی می شود.

یک  قاشق مرباخوری تخم بارهنگ در یک لیوان عرق نعنا به مدت ۵ دقیقه بجوشانید. بعد از ولرم شدن با یک قاشق مرباخوری عسل، شیرین کنید .

 

با کلیک روی این لینک، ویدئوی آموزش را ببینید. در این ویدئو علاوه بر آشنایی با خواص بارهنگ، نحوه تهیه معجون  را نیز ببینید.

 

نحوه مصرف

روزی یک لیوان بمدت چهل روز میل کنید.

استفاده از این ترکیب در نوزادان روزانه ۳ تا ۵ قاشق چایخوری بدون عسل.

در خردسالان روزانه یک استکان

توجه: افرادی که یبوست دارند یک استکان گلاب و عرق نعنا ترکیب کنند و با تخم بارهنگ طبق دستور بجوشانند و مصرف کنند.

 

خواص معجون  بارهنگ و عرق نعنا

 

خواص  این معجون معجزه آسا عبارتند از:

  • عفونت روده
  • نفخ، گاز روده
  • نفخ، کولیت، زخم معده
  • خونریزی مقعد بعد از سردی
  • تهوع سرد و برگرداندن غذا
  • عفونت معده هلیکوباکتری
  • ملین و نرم کننده روده جهت رفع یبوست
  • کم اشتهایی با منشاء سردی معده و روده

سایر مطالب مرتبط

آشنایی با خواص بارهنگ را در کانال تلگرام ما بخوانید. 

معجون بارهنگ و عرق نعنا 

پیج اینستاگرام ما را هم ببینید. 

آشنایی با گیاه بابونه

خواص مرزنجوش

آشنایی با خواص نعنا

همرسانی کنید